Eton – Tomorrow´s Vintage

Svensk Skjortefabrikk Spesial, eller Eton som det i dag heter, ble etablert i 1928 av det svenske ekteparet David og Annie Pettersson. De bodde i Gånghester, et lite sted utenfor Borås – som er kjent for fabrikkene sine. Kjøkkenet deres var arbeidsstedet deres, og der de første Eton-skjortene ble lagd. Eton er ikke et kjempestort firma, men har et kjempestort rykte.IMG_2668 copy

Onsdag 11.09.13 dro jeg til TRG Agenturer AS på Fornebu for å snakke med Tron Reite, salgsansvarlig for Eton i Norge. Klokken 11.00 sto han ventende utenfor agenturet sitt da jeg kom kjørende opp i bilen til faren min.

Historie

Helt i starten sydde ekteparet skjorter til Education-AerialViewarbeiderne i nærområdet, til produksjonen vokste. Allerede på 50-tallet ble skjortene solgt i England, og det er også i England navnet Eton fikk sitt opphav. Selgeren som dro fra Sverige til London for å selge skjorter, dro hjem med en bastant tanke … Et navneskifte måtte til. Som tyger ble til tiger i Tiger of Sweden-historien var også Svensk Skjortefabrikk Spesial et uhyre vanskelig ord for engelskmennene å uttale. Navnet måtte reinkarneres og vise et internasjonalt navn. Firmaet ble oppkalt etter det verdenskjente universitetet, Eton, i Storbritannia. Firmaet er, som i 1928, fremdeles drevet av Pettersson-familien. Hans Davidsson, barnebarnet til Annie og David, er CEO.

Eksklusive skjorter trenger et eksklusivt navn – Roger Moore

“Mother of pearl buttons”

IMG_2660

TRG Agentur AS ser slik ut innvendig. Foto: Andreas Aguilera

Når det gjelder selve skjorten er den lagd med den beste bomullen som finnes. I tillegg er det kun brukt lange fibre i skjorten, noe som gjør skjorten strykefri. Til den dag i dag er det ingen andre skjorteprodusenter som er i nærheten av å utføre samme kunst. Bomullen som blir brukt blir sendt til en fabrikk i Sveits som kun har Eton som kunder. Derfor er det umulig å kopiere kvaliteten som finnes i enhver Eton-skjorte. I Sveits går skjorten og bomullen gjennom ytterligere 35 prosesser (tre uker) før den er helt ferdig. Knappene på skjortene er et kapittel for seg selv; på enkelte av skjortene er knappene farget. For at de skal kunne farges uten at selve fargen ødelegges over tid, knuses perlen før den blir farget, slik at alle delene av perlen er farget – ikke bare utsiden. Bitene settes så sammen igjen. Perlemorsknappene er av ytterste kvalitet.

Eton tror på et bærekraftig design, og det å lage vakre skjorter av de høyeste kvalitetene. Kvalitet og et øye for detaljer har alltid vært ideologien bak deres design. Sebastian Dollinger – sjefsdesigner starter alltid prosessen med å velge ut fargene som skal brukes i kolleksjonen. Fargene som de velger ut går alltid i samsvar med sesong. Etons vevere befinner seg i Frankrike og Italia. Eton bruker mange av de samme veverne som Tiger of Sweden bruker i byen Biella, nordvest i Italia.

Tron Reite, salgsansvarlig for Eton i Norge. Foto: Andreas Aguilera

Tron Reite, salgsansvarlig for Eton i Norge. Foto: Andreas Aguilera

Ved siden av å ha et bredt tilbud til sine kunder med krage-størrelse og cut-aways, finnes skjortene i ulike fasonger. Slim fit er den mest kjøpte, etterfulgt av contemporary fit. De fleste av skjortene blir produsert enten i Romania eller Estland, med unntak av én skjorte. Eton har sin egen kolleksjon av skjorter i et enda finere materiale enn mulig å få tak i. DNA-kolleksjonen koster omtrent det dobbelte av hva de vanlige skjortene koster, og er “crème de la crème” innenfor sitt segment.IMG_2657

DNA-kolleksjonen:

– Alle skjortene er produsert i Gånghester, Sverige der alt startet for vel 85 år siden.
– Ekstra lange bomullsfibre er brukt, samt perlemorsknapper.
– Kombinerer nøye utvalgte kjerne-spunnet tråder, og benytter ekstra fine nåler for å oppnå en forbløffende åtte-til-nå sting i motsetning til standard fire-til-fem.
– Brukes en egyptisk sidesøm-teknikk som gjør at sidesømmene føles behagelig mot kroppen, samtidig som den er uvanlig sterk.
– Både enkel- og dobbelmansjett har blitt målt for å passe best mulig mot dagens moderne dress-ermer.
– Identifisert ved en hvit remse i nakkeområdet.

Copying stuff is not our game – Sebastian Dollinger

IMG_2674Eton er i tillegg til verdens ledende aktør innenfor skjortekunsten, verdens største slipsleverandør. Mye av dette er på grunn av den massive suksessen Eton har hatt i USA. Eton har solgt tilbehør som mansjettknapper og armbånd i omtrent 20 år. Som Tiger of Sweden, og R.M. Williams tilbyr Eton kundebestilling som gjør skjorten unik. Du som kunde kan velge mellom utallige kragevarianter, samt detaljerte knapper, sting ved ermene og knappehullene.

Idag har Eton egne brandstores i Harrods i London, Bloomingdales i Dubai, Neiman Marcus i New York, Tsum i Moskva, og Kaufhaus des Westens i Berlin. Det er også en egen butikk i Ho Chi Minh, Vietnam der størrelser helt ned til 35 cm er mulig å få tak i. Dette vil også bli produsert verden over i oktober da en ny linje kalt “Superslim” kommer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s