R.M. Williams – One Piece of Leather

Det hele startet i 1932 da australieren Reginald Murray Williams grunnla det som i dag er et verdenskjent varemerke. R.M. Williams som også er navnet på varemerket lærte seg kunsten å lage ankelstøvler tidlig på 1920-tallet av hans mentor Michael George Smith, også kjent som “Dollar Mick“. Nå, nesten hundre år senere er R.M. Williams et luksus-merke med stor suksess på verdensbasis.

Torsdag 29.08.13 dro jeg til SHOE & CLOTHE AS, distributøren av R.M. Williams i Norge for å undersøke hva som gjør deres sko overlegne mot absolutt alt annet skotøy i verden. Klokken 10.25 møtte jeg R.M. Williams-selgeren Carl Johan Malmström utenfor dørene til kontoret i Akersgata i Oslo.

IMG_2620

Historie

Reginald Murray Williams bodde i sine yngre år i bushen i Australia. Han likte å reise ved bruk av hest til forskjellige gårder, for å leve det “ville livet”. På alle gårdene han reiste til fikk han seg umiddelbart jobb, da han var en hardtarbeidende ung mann. Men det var ikke før han møtte sin mentor Dollar Mick at han stavfestet seg på en av de mange gårdene han besøkte og jobbet på. Her lærte han seg nemlig kunsten å lage ankelstøvler fra ett enkelt stykke skinn. Dollar Mick  hadde en lidenskap i det å lage sko til sine nærmeste venner og familiemedlemmer. Ordet gikk ut om at skoene hans var av unik kvalitet, og kundestrømmen florerte like etter. Likevel var det hans elev R.M. Williams som tok steget ut av bushen og inn i det ukjente bylivet.

I 1932 grunnla Reginald Murray Williams sitt varemerke R.M.Williams, med ordtaket “One Piece of Leather“, og det er nettopp dette ordslaget som gir grunnlaget på hvorfor skoene hans i dag er de ledende innenfor kvalitet og komfort. I starten av hans karriere var ideologien bak hans sko at de skulle kunne brukes til hest, men på samme tid være så godt herdet som mulig at de ville beskytte foten og leggen mot de mange truslene som finnes i den australske bushen. Idag er ideologien fremdeles godt bevart, da skinnkvaliteten er uten like. Likevel er skoene hans i dag et skopar som finnes i det fleste skohyller verden over. Selve luksusen i skoene er mye på grunn av deleieren i merkevaren. Louis Vuitton Möet Hennessy (LVMH) innehar nemlig 49 % av aksjene i selskapet, som understreker støvlenes luksusstempel. Stjerner som Russel Crowe, Matt Damon og Cameron Diaz er alle eiere av skoene som skjøt i været i Europa og Amerika på 80-tallet.

Hvordan støvelen er lagd

Støvlene hans fikk umiddelbar positiv respons hos kjøperne hans, og ble beskrevet som en støvel med uendelig kvalitet. Og det er ikke uten grunn. Absolutt alle sko han lager er produsert fra ett enkelt stykke skinn – derav ordtaket “One Piece Of Leather“. Prosessen for ett enkelt par tar idag hele fem uker, da støvlene skal gjennom over 80 forskjellige prosesser før de er ferdige. Det er nettopp dette priselappen reflekterer.

De fleste av skoene hans er av typen “Chelsea Boot” med sitt sedvanlige utseendet på siden. Likevel skiller R.M. Williams seg ut fra alle andre på absolutt alle plan. Andre merker koster mindre, grunnet én ting – de er ikke lagd under ett stykke skinn. Støvlene lagd av andre merkenavn er oppstykket av sømmer som gjør selve skoen mer utsatt for slitasje i form av revnet søm.

“Dette er ren vitenskap” – Carl Johan Malmström

Konstruksjonen av støvlene til R.M. Williams er presisert til den minste detalj. På hver side av selve inngangen til skoen finnes det to stropper som skal brukes når du trer på deg skoen. Stroppene tåler over 600 kilo, og vil aldri ryke. Sømmene på rundt det som betegnes som “Chelsea Boot” er sydd dobbelt både på innsiden og utsiden av skoen. På både baksiden ved hælen og fronten ved tærne er det lagt inn ekstra lærrester med en hard overflate, som beskytter foten din. Læret nedover selve leggen er av mykere slag, som både er komfortabelt og som hjelper foten å skli ned i skoen. Inni skoen, fra hælen til omtrent midt på foten er det lagt en stål-lenk som fungerer som en støtdemper. Den gir deg også utsøkt balanse, som ikke finnes hos andre sko.

IMG_2623 copyDette gjør at skoene aldri vil vie seg ut på sidene, og misdanne formen på selve skoen. Innmaten av skoen er av korkeik, som har en bløt kvae-aktig substans. Formålet for korkeiken er mange, men den viktigste er denne: Ved bruk av støvelen vil den etter få minutter begynne å forme seg etter foten din.

Det er derfor viktig at skoene ikke lånes ut til kompiser, for da vil sålen aldri bli lik din fot igjen. I tillegg har korkeiken en genial funksjon som gjør skoene brukbare hele året rundt. Når det er varmt gir den luft til foten, mens når det er kaldt varmer korkeiken foten. I tillegg er skoene sydd rundt sålen fra ende til ende både utenfor, og innenfor. Disse sømmene går ikke parallelt som gjør at skoene aldri vil fukte.

Skoene kommer naturligvis i ulike skinnkvaliteter, men absolutt alle skinntypene som brukes er hundre prosent naturlig, uten tilsatt kjemikalier og farge, som andre merker bruker. Skinnet, eller huden som brukes, skjæres ut på en tykkelse på 1 centimeter. Det presses, og legges oppå et annet. Deretter blir det igjen presset. Alle skoene produseres i Australia, og sendes derfra til alle deres distributører verden rundt. Utenom Australia, er Skandinavia de største distributørene av R.M. Williams i verden, med Sverige det landet som selger best.

I Norge selges skoene spredt utover landet. Du finner skoene på Steen & Strøm Magasin, Høyer-butikkene, Agnar Hagen i Bogstadveien, Modo i Ålesund og øvrige luksusbutikker i andre byer.

2 thoughts on “R.M. Williams – One Piece of Leather

  1. Pingback: Eton – Tomorrow´s Vintage | Andreas Aguilera

  2. Pingback: Heihei! | Follestad Blogg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s